30 August 2011

MyDietary: Khasiat Kacang Soya


Kita sudah tahu yang soya adalah minuman terbaik yang boleh kita ambil. Tetapi selain dijadikan minuman, ada banyak lagi sumber soya yang boleh anda dapati. Jika anda tidak berjumpa dengan soya yang belum diproses,anda boleh menambah miso, yogurt soya, dan tempe kedalam diet anda. Walaupun sudah diubah ke jenis makanan yang lain khasiatnya masih boleh anda perolehi.

Susu soya pula bukanlah susu yang bebas lemak. Hairannya, ramai orang yang memikirkan sebaliknya. Susu soya tetap mengandungi 2 peratus lemak berbanding susu lembu yang tidak mengandungi kolesterol tidak baik. Satu kekurangan susu soya berbanding susu lembu hanyalah susu soya tidak mengandungi nilai kalsium yang tinggi. Justeru itu, kebanyakan pengeluar produk susu soya akan memasukkan kalsium dari luar dan kualiti ini tidak sehebat kalsium semulajadi. Kalsium sebenarnya boleh diperolehi dari sumber yang lain seperti sardin, badam, kekacang dan sesetengah jenis sayur hijau.

Protein soya pula mengandungi semua khasiat yang diperlukan untuk kesihatan jantung misalnya serat, vitamin dan mineral. Tetapi tahukah anda, diet yang tinggi dengan protein soya ini boleh merendahkan "triglycerides" yang bertindak menghalang penyakit kardiovaskular dan menjadikan jantung anda lebih sihat dan kuat. Bagi mereka yang menderitai masalah kolesterol tinggi akan mendapat khasiat daripada protein soya berikutan tahap lemak poli tak tepu, serat, vitamin, dan mineral yang ada padanya.

29 August 2011

MyFitness: Cara Untuk Tambahkan Berat badan Bg Si Kurus



Cara memambah berat badan bukan perkara yg susah as long as you have the keinginan, discipline dan caranya. Walaupun anda bole cuba menggunakan supplement weight gainer semata-mata, tapi cara yg lebih berkesan bergantung kepada 3 perkara:
  • Nutrition
  • Training
  • Supplements (Makanan Tambahan)

Nutrition

Samada seseorang itu ingin tambah atau kurangkan berat badan, kita perlu makan 5-6 hidangan sehari. Makanan seimbang mengandungi carbs, protein and fat dalam ratio calorie 50:35:15. Lebih kurang lah. But you have to eat and basically more than you would like to.

Weight Training

Weight training di gym memang sesuai untuk membantu korang bukan saja untuk tambah berat badan tetapi extra berat badan itu adalah otot yg akan menjadikan tubuh lebih sasa. End of the day you want to gain “good” lean weight and not just fat. Nasihat aku itu untuk yang berlatih untuk jangka masa panjang dan bukanlah untuk 3-6 bulan sahaja. Kalau anda kurang berpengalaman untuk cara weight training di gym, dapatkan panduan orang yg berpengalaman or brader2 yang tough kat situ haha

Supplements (Makanan Tambahan)

Untuk tambah berat badan, weight supplements seperti di bawah are actually very helpful and mainly just foods and occur naturally in our diet. Perbezaanya? Supplements ni mengandungi semua yang korang perlukan tanpa nak fikir itu ini. Basically what you’ll need is:
  • Protein: This can be either from whey protein or weight gainers or other forms of protein supplements.
  • Creatine: for muscle/strength gain
  • Others: Glutamine, NOX etc

                                                                                                                                                     By Kevin Zahri


    26 August 2011

    MyLifeStory: Versailles "Holy Grail" Limited Edition is now mine


    Semalam adalah hari yang paling bahagia sekali haha dapat keluar dengan kak yana, pastu kitaorang tgk Final Destination 5 3D, dapat la jugak tgk tangan putus melayang depan muka and biji mata golek2 ! geli and ngeri.Then shopping pulak pastu pergi ke GNC beli supplement pastu amik CD Versailles pujaan hatiku ni.
    haha finally~ setelah sekian lama menanti akhirnya semalam dapat juga aku pergi ambil CD yang dah dekat 3bulan menanti aku di kedai tu coz tak ada masa nk pergi ambil. Bertapa excitednya aku semalam. Apa2 pun album Holy Grail kali ni best juga coz ada lebih kurang 9 lagu yang aku belum pernah dengar lagi. Paling gempak lagu MASQUERADE! Then dapat DVD PV MASQUERADE yang mempunyai 5 version yang di-edit oleh Yuki,Kamijo,Hizaki,Teru and Masashi. Poster and album gambar Versailles pun ada~~ haha
    Always Versailles Philharmonic Quintet! gambatte~    
    Versailles Philharmonic Quintet "Holy Grail"
    Price: RM 260.00
    CD+DVD+Poster+100 Picture Album





    24 August 2011

    MyInfo : MusicJAPANplus GIG Vol.1 !




          yeah~ a good news to all Visual Kei fans ! haha. Sabtu ini(27 August 2011), MusicJAPANplus akan mengadakan satu persembahan yang bertempat di Ebisu LIQUIDROOM(Japan), dan bermula pada pukul 18:00pm waktu Japan. Antara kumpulan yang akan membuat persembahan adalah Golden Bomber, Mix Speaker's Inc, D, dan group terbaru Visual Kei, LOST ASH. Bagi sesiapa yang berminat untuk menonton tetapi tidak kesampaian dan sebagai tanda penghargaan dari MusicJAPANplus kepada pembaca, event ini boleh ditonton secara langsung di website MusicJAPANplus atau di NicoNicoDouga.


    23 August 2011

    MyFitness: Kurus? Inginkan Tubuh Muscular ?










    ok first post aku yang kearah kesihatan. Ramai kawan2 aku yang ada masalah badan yang kurus tapi inginkan badan yg muscular gitu haha so aku pernah juga jumpa dengan orang yang nak badan yang besar tapi dia terus workout di gym dengan angkat bebanan yang agak berat untuk mendapatkan badan yang besar. Bagi aku cara ni tak sesuai sebenarnya kerana mengangkat bebanan yang berat hanyalah untuk melatih otot dan bukan untuk membesarkan tubuh badan. Aku ada juga terbaca bahwa ada kajian yang mengatakan untuk mendapatkan badan yang sihat,berotot dan tegap bukanlah semata-mata dengan hanya excercise or workout tetapi ia boleh mendatangkan hasil daripada pemakanan kita sendiri, 80percents adalah sebenarnya dari pemakanan dan 20percents dari senaman.

    So apa yang korang perlukan untuk mendapatkan bentuk badan yang normal? bagi korang yang jenis aktif dalam sukan or yang rajin pergi ke gym aku suggest korang guna product GNC Pro Perfomance Weight Gainer 2200 Gold atau korang nak kesan yang lagi cepat boleh ambil Optimum Nutrition Pro Complex Gainer dan supplement ni untuk orang yang aktif aja ok? untuk korang yang jenis memang nak focus pada pembesaran badan dulu and jenis tak rajin or tak ada masa untuk bersenam korang boleh ambil GNC Pro Perfomance Weight Gainer 1850 .Apa yang aku suggest tadi bukanlah aku main hentam aja,ni berdasarkan pengalaman aku sendiri, dan product yang itu tadi adalah product yang senang didapati didalam Malaysia. Untuk mendapatkan kesan yang ideal korang kena maintain ambil supplement tadi selama lebih kurang 6 bulan dan berapa lama masa yang korang perlukan ia bergantung juga kepada bentuk tubuh badan korang yang sekarang. Setelah bentuk badan korang berisi sedikit baru la sesuai untuk workout di gym dan untuk pembesaran otot pula korang kene ambil product yang lain kerana kandungan protein didalam susu weight gainer tidaklah setinggi mana dan ia kurang sesuai untuk recovery tisu2 muscle korang, dan product2 untuk muscle akan aku updatekan lain kali hehe.

    Apa yang aku tulis tadi bukanlah dari diri aku sendiri tapi ia berdasarkan apa yang aku belajar,dengar,baca dan dari pengalaman aku menggunakanya.

      There's No Gain Without Pain !! Good Luck Guys !
    GNC Pro Perfomance Weight Gainer 2200 Gold - RM 222.90 (3kg)   (available in Chocolate,Vanilla etc)
    GNC Pro Perfomance Weight Gainer 1850          - RM 128.90 (2kg)    (available in Dutch Chocolate etc)
    Optimum Nutrition Pro Complex Gainer             - RM 262.90 (2.3kg) (available in Chocolate etc)






    22 August 2011

    MyInfo: Starting MyFitness And MyDietary





    Sejak aku masuk kem PLKN selama lebih kurang 3 bulan, aku dah jarang update blog aku ni, and macam2 yang aku ketinggalan maklumlah duduk dalam "lokap" tu memang aku tak ada masa untuk benda ni semua. Mulanya aku buat blog ni saja2 sebab aku seorang yang sangat obses or fanatik dengan muzik, tak kiralah bahasa and genre apa sekali pun tapi more to Jrock/VK. Starting today aku dah tak nak cerita pasal muzik sangat aku nak satu tema yang "free" that mean's aku nak update pasal semua benda yang aku rasa macam nak updatekanya haha sebenarnya sejak akhir2 ni aku dah mula serius ke bidang sport iaitu bodybuilder tapi aku tak nak jadi seorang body builder cuma aku nak kongsi apa yang aku tahu pasal pemakanan,cara workout yang aku akan ambil dari sumber2 tertentu, selain supplements2 tertentu yang aku sendiri ambil/gunakan.





    So let's get started !



    11 August 2011

    MyInfo: In Memory . . . Isshi (Kagrra)




    Pada 25 July lalu, dunia hiburan muzik jepun dikejutkan dengan kematian mengejut vokalis Kagrra iaitu Isshi yang tidak dapat dipastikan punca kematianya. Berita kematian Isshi dikeluarkan di laman rasmi solo projek Isshi , "Shiki Project". Dia ditemui mati dirumahnya pada 18 july dan pengebumianya dilakukan secara tertutup bagi menghormati permintaan ahli keluarganya. Dia yang telah melakukan persembahan terakhir Kagrra pada 3 mac lalu dijangkakan akan melakukan persembahan secara solo pada akhir bulan july ini dan hari tersebut telah ditukarkan kepada hari peringatan untuk Isshi. Kagrra adalah sebuah band Visual Kei yang membawa genre rock traditional japanese yang ditubuhkan pada tahun 1998. REST IN PEACE! Shirakuen just for you . . .

    29 April 2011

    MyMusic: Alice Nine New PV! Blue Flame.







    The new single Blue Flame by Alice Nine.
    Blue Flame will be released on 8th June.
    The single will be published with 3 type of album, Limited Edition A, Limited Edition B and Regular Edition..

    to check out this album,just click ---->










    28 April 2011

    MyMusic: Nightmare Release New Full PV "Vermillion".


    MyInfo: YOSHIKI’s crystal piano auctioned off for 11 million yen!




    Pada 28 April, lelongan piano kristal Yoshiki (X Japan) telah dibida dan berakhir dengan harga 11 juta dan 1000 yen iaitu bersamaan dengan 135,000 USD. Lelongan yang bermula di Yahoo! Japan pada 17 mei pada mulanya dibida dengan harga 6 billion Yen tetapi pembida tidak menunjukan apa2 respon untuk membuat pembayaran, oleh itu, secara automatic telah jatuh kepada harga tertinggi kedua. Wang itu akan disumbangkan untuk bantuan2 kemanusiaan untuk mangsa2 gempa bumi baru2 ini.


    27 April 2011

    MyLifeStory: My 2nd And 3rd Collection of Versailles







    BEST! GEMPAK! haha itu yang dapat aku katakan pasal album Philia yang baru semalam aku dapat. Punya la excited aku sampai tak boleh nak tidur coz memikirkan pasal CD ni. Thanks to Kak Lynn coz tolong amik kan CD ni sbb aku memang tak ada masa nak pergi ambil. Tapi ada something part sound DVD Live and PV PHILIA (LIMITED A & B only)
    yang memang buat aku macam kecewa coz sound dia memang tak berapa nak "BOOM",  tapi sound dari CD memang TERBAIK lah kan...lepas ni nak usha Versailles "Holy Grail" (release on 15th June 2011) and The Gazette "Vortex" (Release on 25 May 2011) pulak hehe I LOVE MUSIC ! <3

    Versailles PHILIA Limited A: RM 109 (CD + DVD Live + PHILIA Interview)- Right one
    Versailles PHILIA Limited B: RM 100 (CD + PV PHILIA + PHILIA Interview)- Left one

    26 April 2011

    MyCD: Versailles Will Released New Album "Holy Grail" !



    Pada 15 June , Versailles Philharmonic Quintet akan meriliskan satu lagi album terbaru mereka "Holy Grail" selepas PHILIA yang baru sahaja diterbitkan. Album ini diterbitkan dengan 3 versi, Luxury Limited Edition, Limited Edition dan Regular Edition. Holy Grail Luxury Limited Edition memuatkan PV "MASQUERADE" yang di-edit secara exclusive oleh kesemua ahli Versailles ini (Kamijo,Hizaki,Masashi,Teru & Yuki). Holy Grail Limited Edition pula memuatkan video2 exclusive seperti "MASQUERADE", "DESTINY-The Lovers-", "Vampire", dan "Philia". Manakala Holy Grail Regular Edition hanya memuatkan track CD sahaja.
    _________________________________________________________________________________________________________________________________________
    *HOLY GRAIL Luxury Limited Edition :

    Price: RM 140 (Without Tax)
    NO. Disc : 2 ( DVD and CD )
    Label Distributor: Warner Music Japan
    Published On : 15th June 2011
    Genre : Symphonic metal and Neo-classical metal
    Language : Japan

    SPECIAL ITEM : 100 Pages of photobook and original poster included.

    Tracklist CD:                                                                                              DVD :
    1. MASQUERADE                                            Personal Edit Music Video of MASQUERADE] KAMIJO ver.                                    
    2. Philia                                                            Personal Edit Music Video of MASQUERADE] HIZAKI ver.                                  
    3. Thanatos                                                      Personal Edit Music Video of MASQUERADE] TERU ver.                               
    4. Flowery                                                        Personal Edit Music Video of MASQUERADE] MASASHI ver.                        
    5. Remember Forever                                    Personal Edit Music Video of MASQUERADE] YUKI ver.                  
    6. DESTINY -the lovers-                                Personal Edit Music Video of MASQUERADE] KAMIJO Interview & Special Making
    7. DRY ICE SCREAM! (Remove Silence
    8. Threshold
    9. Judicial Noir
    10. Love Will Be Born Again
    11. Vampire
    12. Faith & Decision
    13. The theme of Holy Grail.

    08 April 2011

    MyInfo: Bring X JAPAN To Indonesia!


    X JAPAN-ID


                               Facebook BXTI Myspace BXTI Twitter X JAPAN-ID and BXTI Youtube X JAPAN-ID and BXTI


    Bring X JAPAN to Indonesia~ yeah! BXTI ni adalah satu "community" yang ditubuhkan oleh peminat-peminat tegar X JAPAN di Indonesia.Tujuan mereka adalah untuk mengumpulkan seberapa banyak peminat2 X JAPAN di Indonesia dan ingin membuktikan bahwa X JAPAN masih mempunyai ramai peminat di Indonesia sekali gus berharap X JAPAN mengadakan concert di sana. BXTI bermula ketika X JAPAN kembali di persada seni selepas Yoshiki "hilang" dari dunia hiburan setelah kematian HIDE dan membuat penggumuman untuk kembali bergabung semula dalam concert "Resume Attack 2008 IV-Toward to Destruction" yang berlangsung selama 3 hari berturut-turut pada 28,29 dan 30 March 2008.


    Selain itu, BXTI juga sangat berharap supaya pihak pengurusan X JAPAN untuk meriliskan juga album2 mereka di Indonesia dan sebagai tanda bersungguh-sungguh terhadap permintaan mereka, BXTI telah menubuhkan satu forum khas mereka untuk X JAPAN iaitu "XJAPAN-ID" dan apa yang membuat aku tertarik untuk menulis tentang mereka adalah kerana mereka juga telah mengadakan satu mini project iaitu menandatangani petisyen yang diadakan di University of Indonesia, Atmajaya University, SMA 4 Jakarta, STBA-LIA, Mangga 2 Plaza, Darma Persada University, D.I Yogyakarta, SMA 31 Jakarta,
    dan masing2 terletak di sekitar Jakarta dan Yogyakarta.


    Petisyen mereka kemudianya telah dihantar kepada pihak pengurusan X JAPAN. Selain menandatangani petisyen, BXTI juga menganjurkan FanArt Drawing Competition dan Cover Band Competition.

    apa2 pun aku salute INDONESIA! Music will combine us :)

    _____________________________________________________________________________________________________________________________________

    click link dibawah untuk "melayan" video event sign petition mereka :) WE ARE X!!

    MyInfo: Luna Sea Released PROMISE (9th April)

    Luna Sea Official

    Luna Sea Official Website

    Setelah 10tahun Luna Sea tidak mengeluarkan sebarang material atau single akhirnya band rock dari Japan ini yang yang ditubuhkan pada 1989 telah meriliskan single terbaru mereka"PROMISE" pada 9 April (hari ini). 

    "PROMISE" juga telah diterbitkan secara serentak di 7 negara  U.S., Great Britain, Germany, Austria, Switzerland dan France. 

    Lagu yang pada mulanya berjudul "PROMISED NIGHT" ini telah ditukarkan kepada "PROMISE" selain didedikasikan khas buat mangsa2 korban berncana Tsunami dan gempa baru2 ini.

    Keuntungan yang akan diperolehi dari single ini akan disumbangkan kepada American dan Japanese Red Cross Association atas tujuan membantu pembiayaian kos2 bantuan kepada mangsa2 bencana ini.

                                                                                           cheers~ LUNA SEA!










    07 April 2011

    MyInfo: The Gazette Will Released New Single in May

    The Gazette Official Website











    To celebrate their 9th anniversary of the band formation, The Gazette, who just released their best-of album "TRACES BEST OF 2005-2009" and live DVD "THE NAMELESS LIBERTY AT 10.12.26 TOKYO DOME" with their first ever Tokyo Dome live performance, has just announced the release of a new single called "VORTEX" for May 25th, 2011.

    "VORTEX" will come in two versions: Optical Impression (Limited Edition) and Auditory Impression (Standard Edition)

    *LIMITED EDITION
    Optical Impression Track list:
    1.VORTEX
    2.UNCERTAIN SENSE

    DVD:
    1.VORTEX PV (Music Video & Making Of)

    *STANDARD EDITION
    Auditory Impression Track List:
    1.VORTEX
    2.UNCERTAIN SENSE
    3.BREAK ME

    *click The Gazette logo on top of post to access The Gazette Official website

























    04 April 2011

    MyCD: Best of Album by The Gazette Has Been Released



    The Gazette Best Album Traces Best of 2005 - 2009



    Artist: The Gazette
    Album Title: The Gazette Best Of Traces Best Of 2005 - 2009
    NO. Of Disc: 1
    Genre: Visual Kei, Alternative Metal, Hard Rock, Funk Rock etc
    Published On: 2011
    Label & Distributor: King Records
    Price: RM 108 (without tax)

                                                         Best Of Traces Best Of 2005 - 2009 Track List :


    1. Reila 
    2. Cassis
    3. Shadow 6 2 1
    4. Regret
    5. Filth In The Beauty
    6. Hyena 
    7. Burial Applicant
    8. Glenn
    9. Leech
    10. Destress And Coma 
    11. The Invisible Wall
    12. Before I Decay

    _______________________________________________________________________

    03 April 2011

    MyMusic: Special Prayer from Hizaki To Earthquake Victims.






    Messages form HIZAKI GRACE (Guitarist of Versailles ~Philharmonic Quintet~):

    Pada 11 March 2011, pantai pasifik dari Tohoku,Jepun dilanda gempa dan tsunami. Kemusnahan dan Kerosakan yang berlaku adalah amat dahsyat dan diluar jangkaan kita. Akibat dari bencana ini ramai orang yang telah terkorban dan begitu juga yang masih hilang. Sebagai seorang artis dan juga sebagai seorang manusia, saya telah menciptakan sebuah lagu yang datang dari jiwa saya sendiri untuk didedikasikan kepada mangsa-mangsa bencana yang telah terkoraban dan yang masih hilang.


    A prayer made by those across Japan and the world
    Hope for tomorrow by your actions will be made
    Energy to those who suffer
    All souls taken by the disaster


    This is what I can do. I hope my music can touch and heal your souls
    I am praying for you….


    1st April 2011 form HIZAKI GRACE.

    02 April 2011

    MyInfo: DELUHI will be disbanded ?!




    DELUHI Official





    DELUHI will be disbanded? yeah~ Itulah yang aku dengar baru2 ini. Band Visual Kei yang ditubuhkan pada 2008 ini akan dibubarkan atas sebab yang aku sendiri pun tak berapa pasti. Mulanya ramai yang menyangka ini hanyalah satu april fool's joke,tapi setelah kenyataan rasmi dikeluarkan di official website mereka baru aku tahu kemungkinan besar DELUHI akan dibubarkan. Walaupun aku tak gilakan DELUHI macam aku gilakan Versailles, tapi aku still rasa sedih dan simpati. DELUHI membuat pengumuman rasmi pada 1 April 2011 bahwa mereka akan menghentikan segala kegiatan mereka selepas tour terakhir mereka "DELUHI Last Tour -Vandalism-". Tour ini akan bermula pada 1st July ini di Sapparo. Disini aku sediakan venue list tour buat peminat2 FANS-HARD-DIES DELUHI :

    DELUHI LAST TOUR -VANDALISM-:










    1st July (Friday) [Sapporo KRAPS HALL]
    9th July (Saturday) [Niigata Live Hall GOLDEN PIGS RED STAGE]
    10th July (Sunday) [Motoyawata ROUTE 14]
    15th July (Friday) [SUNPHONIX HALL in YOKOHAMA ARENA]
    17th July (Sunday) [Nagoya ElectricLadyLand]
    18th July (Monday) [Shinsaibashi CLUB QUATTRO]
    20th July (Wednesday)[Okayama LIVE HOUSE IMAGE]
    21st July (Thursday) [Fukuoka DRUM SON]
    24th July (Sunday) [HEAVEN'S ROCK Saitama Shintoshin VJ-3]
    27th July (Wednesday)[Shibuya O-EAST]
    ________________________________________________________________________________________________________________________________




    MyInfo: L'Arc-en-Ciel Donating Ajinomoto Stadium Live Profits to earthquake Victims in Full!






    This "Best of L'Arc-en-Ciel" shows take a look back over the past 20 years!
    New legend of L'Arc-en-Ciel, who is standing on top for 20 years, will start from Ajinomoto Stadium!!

    Pada 28 dan 29 May ini, L'Arc~en~Ciel akan mengadakan satu concert "20th L'Anniversary Live" yang akan berlangsung di The Ajinomoto Stadium. Concert ini isn't just to
    celebrate anniversary L'Arc~en~Ciel yang ke-20, tapi mereka juga telah membuat pengumuman untuk menyumbang seluruh keuntungan concert ini untuk membantu mangsa-mangsa gempa bumi baru2 ini.

    ini adalah comment dari official mereka baru2 ini:
    "We hope to become part of the strength for the people in the affected areas as well as of those supporting them. We would like to continue and think about what we can do. We hope with all my heart for recovery of the devastated areas any day as soon as possible and that this sentiment will cross all boundaries and will reach everyone."


    Selain itu, pada hari pertama concert ini mereka akan membawakan lagu2 dari album "DUNE" dan "HEART" manakala pada hari kedua mereka akan mempersembahkan lagu2 dari album "Ark", "Ray" dan "KISS". Concert ini juga akan mengimbas kembali L'Arc~en~Ciel 20tahun yang lepas dimana zaman pahit manis mereka sewaktu bersama. Concert ini akan berlangsung pada pukul 5 petang (waktu Japan) dan stadium dibuka pada pukul 3 petang.                                                                                    About L'Arc~en~Ciel.


    27 March 2011

    MyDiscography: suG Special Discography


                                                                      
    suG Official Site
    suG Tour 2011suG Million $ OrchestrasuG Thrill Ride Pirates
    Photobucket

    26 March 2011

    MyBio: The Bittersweet of L'Arc~en~Ciel


     


    L’Arc~en~Ciel bermaksud “pelangi” didalam bahasa perancis. Tetsu mengambil nama ini daripada sebuah filem perancis yang pernah ditontonya dan menubuhkan sebuah band di bawah nama L’Arc~en~Ciel di Osaka pada februari 1991. Beliau juga merupakan pemain bass untuk kumpulan ini dan bersama tiga yang lain Hyde (Vocalist), Pero (Drummer) dan Hiro (Guitarist). Pada asalnya Hyde adalah pemain guitar dan Pero adalah pemain drum untuk Jerusalem’s Rod,dan Tetsu sudah lama memerhatikan kebolehan Hyde. Setelah berkali-kali memujuk Hyde akhirnya Hyde dan Pero bersetuju untuk bergabung bersama Tetsu walaupun Hyde tidak yakin untuk menjadi Vocalist dan wujudlah formasi terawal L’Arc~en~Ciel dimana Hyde sebagai Vocalist,Tetsu-Bassist,Hiro-Guitarist dan Pero-Drummer.


    Pada Jun 1992, Hiro membuat kejutan untuk mengundurkan diri dari “laruku” (selain L’Arc~en~Ciel dan raraku) disaat dia diperlukan kerana rakaman demo akan bermula. Akhirnya Tetsu memujuk Ken iaitu teman rapatnya untuk menjadi penganti bagi menyiapkan rakaman demo yang akan bermula. Ken terpaksa menerima risiko kerana perlu menghafal semua lagu dalam masa yang singkat iaitu hanya 5 hari sahaja dan akhirnya rakaman demo berjalan dengan lancar dan selesai dalam masa 3 hari.
    Masalah baru menimpa L’Arc~en~Ciel apabila Ken yang merupakan mahasiswa perguruan tinggi di Nagoya tidak dapat memberi komited yang sepatutnya kepada kumpulanya kerana perlu menumpukan kepada pengajianya tetapi selepas 3 hari, Ken membuat tindakan berani apabila menamatkan pengajianya kerana terlalu mencintai muzik dan bergabung semula bersama L’Arc~en~Ciel walaupun pengajianya hanya tinggal 6 bulan saja lagi. Tindakan ini ditentang hebat oleh orang tuanya dan Ken dihalau dari rumah. Tidak lama selepas itu, single pertama mereka “Flood Of Tears” dikeluarkan.


    Pada Disember 1992,Pero pula mengundurkan diri selepas membuat concert live mereka di Osaka Music Hall. Tetsu kemudianya mencari penganti baru untuk mengisi kekosongan position drum, dan akhirnya bertemu dengan pemain drum bebas, Sakura. Setelah mengadakan sesi jamming bersama laraku,akhirnya Sakura bersetuju untuk menyertai L’Arc~en~Ciel.
    Pada April 1993,band yang bergerak secara independent ini mengeluarkan album pertama mereka iaitu “DUNE” dan berjaya menduduki carta teratas Oricon Indies Chart dan terjual sebanyak 20,000 dalam masa 3bulan. Laruku semakin dikenali dan album ke-2 mereka, "Tierra" dilancarkan pada 14 Julai 1994 di bawah label Ki/oon Sony, dan seterusnya album ke-3 "heavenly' pada 1 September 1995. Populariti laruku semakin meningkat dari masa ke semasa. Album ke-4 laruku, "True" (24 Disember 1996) berjaya mencecah jualan melebihi sejuta unit dan mencapai tangga teratas carta Oricon selepas 6 minggu di pasaran. Pencapaian ini telah membuktikan kejayaan laruku.


    Namun pada awal tahun 1997,disaat kejayaan Laruku memuncak,suatu titik hitam berlaku di mana Sakura telah ditangkap pihak berkuasa diatas kesalahan memiliki dadah. Populariti Laruku jatuh mendadak.Semua album2 CD mereka ditarik balik dipasaran. “The Fourth Avenue Cafe” yang menjadi lagu tema penutup siri anime “Rurouni Keshin (Samurai X)” dihentikan serta-merta setelah sampai ke episode yang ke-6.Semua kegiatan Laruku terhenti serta-merta. Ramai peminat mengatakan masa depan L’Arc~en~Ciel akan musnah dan populariti Laraku akan tenggelam. Hyde adalah orang yang paling kecewa dan berasa sedih kerana hanya Sakura yang paling rapat denganya sewaktu masih bersama Laraku.


    Setelah sekian lama Laruku menghilangkan diri,akhirnya pada hujung tahun 1997,Laruku muncul secara rasmi dan pergi ke London bersama drummer sementara Yukihiro (ex Die In Cries) untuk memulakan rakaman album terbaru. Tiket konsert “Reincarnation” yang diadakan pada 23 Disember di Tokyo Dome telah terjual sebanyak 56,000 dalam masa hanya 4minit. Laruku akhirnya mencapai zaman kegemilanganya setelah Yukihiro menjadi ahli rasmi pada tahun 1998. Album ke-5 “Heart” berjaya menduduki carta teratas Orican Chart. Pada tahun itu juga Laraku membuat konsert ke 47 tempat serata Jepun dan semua tiket habis dijual dalam beberapa minit. Pada Julai 1999,Laraku meriliskan 2 album serentak “Ark” dan “Ray” dan masing2 terjual sebanyak 1 juta unit.Pada 2 tahun antara 1998 – 2000,mereka telah menerima pelbagai anugerah penghargaan yang berprestij di atas kecemerlangan mereka dan menempa nama sebagai salah satu band terunggul di Jepun.
    Selepas tahun 2000, anggota laruku masing-masing memulakan kerjaya solo mereka. hyde bergerak di bawah nama HYDE dan tetsu sebagai TETSU69. Yukihiro pula menubuhkan kumpulan ACID ANDROID dan Ken bergabung kembali dengan Sakura sebagai S.O.A.P. Setelah aktiviti solo mereka berlanjutan selama beberapa tahun, peminat mula tertanya-tanya akan masa depan L'Arc~en~Ciel.
    Pada tahun 2003, mereka membuat kejutan dengan membuat konsert 'reunion', Shibuya 7 Days. Lebih 80,000 tiket habis terjual dalam masa beberapa minit. Konset ini juga membuktikan bahawa L'Arc~en~Ciel masih wujud. Album ke-9, "SMILE" dilancarkan pada 31 Mac 2004. Kerjaya mereka juga semakin berkembang di luar Jepun apabila album ini dilancarkan di pasaran antarabangsa. Mereka telah diundang untuk megadakan konsert di Baltimore, Amerika bersempena dengan sidang OTAKON 2004 (tiket terhad yang berjumlah 12,000 telah diedarkan secara percuma kepada pengunjung). Album ke-10, "AWAKE" diterbitkan pada bulan Jun 2005. Mereka juga mengadakan konsert di China dan Korea pada tahun itu (kelab peminat rasmi laruku, Le-Ciel juga telah dibuka kepada peminat laruku di kedua negara ini). Aktiviti solo mereka kembali aktif selepas konsert ini.
    Pada tahun 2006, laruku telah mengadakan konsert istimewa 15th L'Anniversary sempena menyambut ulangtahun ke-15 penubuhan mereka. Konsert itu dilangsungkan selama dua hari berturut-turut di Tokyo Dome (25&26 Disember). Pada tahun berikutnya (2007) mereka mula melancarkan beberapa buah lagu terbaru dan seterusnya album ke-11, "KISS" pada bulan November.



    MyMusic

                   

    __________________________________________________________________________


           Discography                                                                                         Singles

     ____________________________________________

     
    Get Flash now!

    In order to listen or view this content you will have to upgrade your version of Flash.


    __________________________________________________________________________

    24 March 2011

    MyBio: Galneryus


    Photobucket
    Band Neoclassical Power Metal dari Osaka ini ditubuhkan pada 2001 ini ditunjangi oleh Hero Guitar hebat iaitu Syu (ex Valkyr,Animetal,Aushvitz & Masaki Project) bersama Yama B,seorang vokalis dari AxBites,Rekion dan River End. Kedua-dua mereka boleh dianggap sebagai orang lama dalam scene metal jepun terutama scene power metal dan speed metal.
    Galneryus juga dibarisi oleh

    22 February 2011

    MyBio: The Gazette




    The Gazette pada awalnya ditubuhkan oleh Ruki, Reita dan Uruha pada awal 2002. Setelah semuanya sudah lama berkecimpung didalam dunia Visual Kei, masing2 memutuskan bahawa The Gazette adalah band terakhir mereka. The gazette akhirnya menyerap masuk Aoi sebagai guitarist dan Yune sebagai drummer dari band VK Artia yang telah dibubarkan dan bersatu bersama dibawah The Gazette.

    05 February 2011

    MyInfo : Versailles Appears In First TV Drama !


    Versailles & Rina Koike
    will appears in Japan drama 

    Buat pertama kalinya band Visual Kei iaitu Versailles akan muncul dalam satu drama yang akan ditayangkan di Jepun. Drama mini bertajuk "Onegai kanaete Versailles" (Asks  Grant Versailles) telah pun ditayangkan selama 5minit untuk setiap episode di saluran MBS dan TVK bermula 17 January 2011.Onegai Kanaete Versailles juga boleh didapati didalam bentuk DVD yang akan dikeluarkan pada 27 April 2011. Drama ini mengisarkan tentang Rina Fukurokoujo (Rina Koike) seorang gadis yang baik tetapi miskin. Suatu hari sekumpulan "putera" (Dilakonkan oleh Versailles) muncul dihadapan Rina dan dia diberi peluang untuk memberi sebarang permintaan walaupun permintaan tersebut tidak masuk akal. Pelbagai kejadian lucu dan aneh berlaku termasuk apabila mereka terpaksa menjadi "babysitter". Diantara ahli kumpulan Versailles,hanya Kamijo sahaja yang mempunyai pengalaman berlakon dan apa yang menariknya, single terbaru Versailles "Philia" yang sepatutnya akan diterbitkan pada 16 March 2011 telah pun ditayangkan di dalam drama ini sebagai lagu tema.


    p/s : nasib ada keluar dalam DVD kalau tak..menangis aku tak dapat tengok haha Click link dibawah untuk terus membaca.

    MyCD : Versailles Limited Edition (coming soon) 16 March 2011

                                                       Versailles ~Philharmonic Quintet~



    PHILIA Limited Edition A
    DVD + CD
    About Philia Limited Edition A :


    Artist : Versailles ~Philharmonic Quintet~
    Album Title : Philia 
    Language : Japan
    No. of Disc : 1
    No. of DVD : 1
    Genre : Symphonic Metal, Power Metal & Neo-classical Metal
    Published on : 16 March 2011
    Label & Distributor : Warner Music Japan
    Price : RM 70

    04 February 2011

    MyBio : The Best of Symphonic Metal : Versailles


    Versailles ~Philharmonic Quintet~




    okeyh! inilah band yang berada No.1 dihatiku hehe. Band ni adalah band yang boleh dikira baru bertapak dalam dunia music.Versailles mula ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2007. Band yang mulanya bertapak di Jepun ini dikenali sebagai Versailles tetapi di Amerika Syarikat pula,band ini dikenali dengan nama Versailles ~Philharmonic Quintet~.Music Versailles lebih berteraskan kepada genre symphonic metal, power metal, neo-classical metal dan progressive metal. Versailles juga adalah band yang sealiran dengan band2 seperti The Gazette, D'espairsRay, Phantasmagoria, iaitu Visual Kei.

    03 February 2011

    MyCD : X Japan Jealousy Special Edition


    Jealousy Special Edition ( 2 Disc )
    About Album :
    Artist : X Japan.
    Album Title : Jealousy.
    No.of Disc : 2
    Genre : Power Metal
    Published on : 1991
    Length : 51.23
    Label & Distributor : Sony Music Entertainment.
    Studio Records : Ki/oon Records.
    Price : RM 98.

    MyBio : The Simple Biography of X Japan


    X Japan Visual Kei look (80's)
                                                
                                                                                        X Japan Official.

    This Is All About X Japan!  X Japan adalah salah satu dari band yang paling aku minat sejak 3 tahun lepas. Band yang dahulunya pernah dikenali sebagai Dynamite,Noise, dan X ini juga pada asalnya ditubuhkan oleh Yoshiki (Yoshiki Hayashi) dan juga Toshi (Toshimitsu Deyama) ketika mereka berkawan rapat sejak zaman persekolahan mereka. X Japan pada asalnya